Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама българи са удостоени с почетни отличия на Британската империя

Снимка: БГНЕС

Британският крал Чарлз Трети присъди почетни отличия на двама български граждани в знак на признание за значителния им принос към укрепването на отношенията между Обединеното кралство и България, съобщава британското посолство в София, цитирано от БТА.

Стефан Китанов, създател и директор на международния филмов фестивал София Филм Фест, получава отличието Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) за принос към представянето на британското кино в България. Той има съществени заслуги за популяризирането на британското кино в България в продължение на над 30 години, посочват от британското посолство.

"Като създател на София Филм Фест през 1997 г., след изключително успешните фестивали Рок Филм Фест 1993, Рок Филм Фест 1994 и Монти Пайтън Фест 1996, реализирани в партньорство с Британския съвет, г-н Китанов има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните британски филми на българските зрители", отбеляза по повод отличието британският посланик в България Роб Диксън.

Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на британското посолство в София, е награден с Медала на Британската империя (BEM) за принос към укрепването на британско-българските отношения.

Снимка: fco.gov.uk

В продължение на 30 години той развива и поддържа градината на резиденцията на британското посолство в София, която днес мнозина приемат за най-добрата представителна градина в България, отбелязват от посолството.

Снимки: БГНЕС,  fco.gov.uk

По публикацията работи: Михаил Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени