Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е първата страна от православния свят, която посреща Благодатния огън

Слизането на Благодатния огън на Гроба Господен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър е първата страна от православния свят, която посреща Благодатния огън, поради географската си близост с Израел. Мотоциклетисти и доброволци ще го доставят до най-отдалечените райони в страната. Празнична Великденска сужба ще бъде отслужена тази нощ в Кипър и на български език.

Великденската свята светлина пристига тази година в Кипър от Божи гроб за първи път с редовен полет на авиокомпанията Cyprus Airways, след проведени консултации с всички отговорни правителствени агенции в Кипър и Израел. Досега тя бе транспортирана с чартърен полет.

След представянето на Благодатния огън в архиепископията в Никозия той ще бъде разпространен със съдействието на стотици доброволци до всички църкви в страната, а също болници и други места за великденски служби.

Доброволческата мрежа "Подкрепа за Кипър" (SupportCY), в която участват над 170 фирми и неправителствени организации, мотоциклетисти от няколко организирани мотоциклетни клубове в страната, членове на доброволен отряд за спешна помощ ще пренесат огъня до отдалечени райони и различни места във всички области.

За българите в Кипър тази нощ ще бъде отслужена Пасхална литургия на български език от българския свещеник отец Станислав Симеонов в църквата "Света Троица" (“Агия Триада“) вград Паралимни.

Традицията за "българско" посрещане на Великден в Кипър е от 2014 г. и бе прекъсната само веднъж по време на Covid пандемията.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна