Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската икономика нарасна с 4,5% през първото тримесечие на 2023 г.

Икономиката на Китай нарасна през първото тримесечие с 4,5% на годишна база благодарение на солиден ръст на потребителските разходи и подобряване на промишленото производство, показват данни на официалната китайска статистика. Данните потвърждават, че втората по силна световна икономика се намира на пътя на стабилно възстановяване след края на строгите противопандемични мерки в азиатска държава.

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна през първите три месеца на 2023 г. с 4,5% спрямо година по-рано, надвишавайки очакванията за повишение с 4% и след растеж с 2,9% в края на 2022 г.  Това е най-добрата експанзия на китайската икономика от началото на 2022 г. Спрямо предходното тримесечие БВП се повиши с 2,2% след растеж с 0,6% през последните три месеца на миналата година.

Графика на БВП на Китай


Ускореният икономически растеж се дължи в най-голяма степен на солиден ръст на потреблението, като само в рамките на март продажбите на дребно скочиха с 10,6% на годишна база, достигайки близо двегодишен връх, като в рамките на първите три месеца те нараснаха с 5,8% спрямо година по-рано.

В същото време индустриалното производство се повиши през март с 3,9% на годишна база (най-солидно повишение от 5 месеца насам) след растежс 2,4% през първите два месеца на годината, докато нивото на безработица се понижи до 5,3% (7-месечно дъно) от 5,6% през февруари.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени