Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия и Нова Зеландия с нов план и споразумение за военно сътрудничество

Корабите на Кралския австралийски флот (RAN) HMAS Supply (на втори план) и HMAS Adelaide, плаващи близо до подводния вулкан Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, Тонга, архив, 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралия и Нова Зеландия обявиха днес планове армиите им да осъществяват по-тясно сътрудничество, предаде Ройтерс.

Агенцията допълва, че планът, наречен АНЗАК - по името на съвместните сили от периода на Първата световна война, цели да подобри оперативната съвместимост на армиите на двете държави чрез по-тясно сътрудничество в сферата на обучението, способностите, бойната готовност и личния състав. Една от областите на сътрудничество ще бъде подготовката на специалните сили.

Планът ще подкрепи също участието в обща програма на американската, британската, канадската, австралийската и новозеландската армия, както и споразумение за военна стандартизация между тях наред с вече съществуващия алианс "Пет очи" между петте държави.

"Като близки съседи и съюзници, споделяме съвместния ангажимент да подкрепяме сигурността един на друг ... и да запазим споделена ангажираност към сигурността и стабилността на нашия регион", каза началникът на генералния щаб на новозеландската армия генерал-майор Джон Бозуел.

Обявяването на инициативата идва в момент на повишено геополитическо напрежение в Тихия океан, отбелязва Ройтерс.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна