Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паравоенните сили в Судан обявиха готовност да отворят частично летищата за евакуиращи се

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Паравоенните Сили за бърза подкрепа в Судан обявиха готовност да отворят частично всички летища в страната за самолети. В изявлението им се казва, че целта е да могат другите държави да евакуират гражданите си. Неясно остава обаче до каква степен силите контролират въздушните портове.

Редица страни започнаха подготовка за евакуация на гражданите си от страната.

Японски военен самолет вече излетя за Джибути, за да евакуакуира гражданите си от Судан. Очаква се още един транспортен самолет, както и самолет цистерна да излетят. Страната може да се опита да евакуира гражданите си и по суша, съобщи японското министерство на отбраната. 

Американският миистър на отбраната Лойд Остин заяви, че военните подготвят възможности за извеждане на служителите в американското посолство в африканската държава. По думите на Остин Вашингтон вече е разположил военни в района, но администрацията все още преценява дали работешите в мисията да бъдат изтеглени.

В Лондон военното министерство съобщи, че прави планиране и се координира с международните си партньори за подкрепа на дипломатите на страната и оказване на консулска помощ на британски граждани. Телевизия Скай нюз съобщи, че войниците в британска база в чужбина са поставени в повишена готовност, в случай, че се наложи евакуиране на хора.

Различни държави, като Швейцария например, търсят начин за изтегляне на своите граждани от Судан. От ООН също се опитват да прехвърлят служителите си в по-сигурни зони.

Вчера армията обяви тридневно примирие по повод Рамазан Байрам. Такова беше декларирано и от другата страна, но в столицата Хартум продължиха спорадичните сблъсъци. Военните обвиниха противниците си от Силите за бърза подкрепа, че са нарушили спирането на огъня като са бомбардирали летището и президентския дворец. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна