Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 40 на сто са се увеличили преминаванията през КПП на "зелената линия", разделяща Кипър

Някогашният най-луксозен хотел в Никозия "Лидра Палас", при който сега се намира първият открит контролно-пропускателен пункт през "зелената линия".
Снимка: Бранислава Бобанац

С 40% са се увеличили преминаванията през контролно-пропускателните пунктове на "зелената линия", разделяща Кипър, от началото на тази година в сравнение с миналата. Утре се навършват 20 години от отварянето на първия пункт между северната и южната част на острова, разделен след турската инвазия.

Близо 12 000 кипърски гърци и граждани на други страни преминават всекидневно от южната в северната част на острова, съобщава кипърската турска преса. Значителното им увеличение тази година е заради обезценката на турската лира, даваща възможности за по-евтино пазаруване, и най-вече заради по-ниските цени на горивата в Северен Кипър.

През миналата година над 5 млн. са преминаванията на кипърските гърци и около 3 млн. – на кипърските турци, по данни на кипърската полиция.

Броят им е не само силен ръст след спада по време на Covid пандемията, но е и рекорд за изминалите 20 години от отварянето на контролно-пропускателните пунктове.

За първи път кипърските гърци и кипърските турци получават възможност да пресичат "зелената линия" на 23 април 2003 г. в столицата Никозия, в района на някогашния ѝ най-модерен хотел "Лидра Палас" (Ledra Palace), който е останал в буферната зона. Това става 29 години след разделянето на Кипър след турското нашествие през 1974 г. и спиране на контактите между двете кипърски общности.

Само за първите 15 дни през първия пункт "Лидра Палас" преминават 260 000 кипърски гърци и 90 000 кипърски турци, или приблизително 40% от населението на острова, показват тогавашните данни.

Сега в буферната зона пред "Лидра Палас", пространството между проверката на документите от кипърската гръцка и кипърската турска страна, се провеждат много събития, организирани от активисти за мир и обединение от двете кипърски общности.

В момента на острова има 9 контролно-пропускателни пункта, отворени за пешеходци и/или превозни средства, позволяващи пазаруване, търговия или работа в другата част на острова.

Последните два бяха открити преди 5 години, през ноември 2018 г.

Кметовете на двете части на Никозия - последната разделена столица в света, от 2015 г. поставят въпроса за отваряне на още пунктове в нея. Сега на нейната тертория има 3 прохода през "зелената линия".

В подготовката на пет от всички пропускателни пунктове Европейският съюз е инвестирал около 6,5 млн. евро.

Всички пунктове са отворени като част от мерките за изграждане на доверието между двете кипърски общности и усилията за обединяване на страната. Преговорите за решаване на Кипърския въпрос са преустановени от юли 2017 г.

Буферната зона между кипърско-гръцкия и кипърско-турския контролен пост - хотел "Лидра Палас" и Домът за сътрудничество (вляво).

"Никозия, последната разделена столица", пише на табелата на контролно-пропускателния пункт в центъра на Никозия на ул. "Лидра" (това е друг пункт).

В пространството в буферната зона между хотел "Лидра Палас" и Дома за сътрудничество се провеждат много съвместни събития на двете кипърски общности.

 

Буферната зона между хотел "Лидра Палас" и Дома за сътрудничество.

Снимки: Бранислава Бобанац

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна