Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми пред плановете на ЕС да замени руския газ с офшорна вятърна енергия

Офшорен енергиен вятърен парк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските усилия за бързо разширяване на офшорните вятърни паркове, за да се намали зависимостта от руския природен газ и да се намалят затоплящите планетата емисии, се провалят, тъй като разработчиците се затрудняват да изпълнят заложените проекти.

Значителни промени в начина, по който правителствата предлагат нови разработки, както и стимули за производство на водород, са от решаващо значение за насочването на Европа към постигане на целите си за възобновяема енергия, които са ключови за плановете на ЕС за климата и енергийната сигурност, смята Расмус Ербое, ръководител за Европа на компанията Orsted A/S - най-големият разработчик на офшорни вятърни паркове в региона, съобщава Блумбърг.

Прогнозата идва, след като ден по-рано редица европейски лидери се събраха в Белгия, за да популяризират обещанието за важността на Северно море в нисковъглеродното бъдеще на Европа.

Преди почти година Германия, Белгия, Нидерландия и Дания направиха декларация за ускоряване на изграждането на офшорни вятърни инсталации, за да достигнат капаците от 65 гигавата до 2030 г., около пет пъти повече от използваното днес количество. Обединеното кралство планира допълнителни 50 гигавата вятърни паркове край бреговете си.

"Едно от притесненията ми е, че не вървим напред достатъчно бързо. Ще пропуснем нашите цели за 2030 г.", отбеляза Расмус Ербое в интервю за Блумбърг.

И въпреки политическия тласък за по-бързо движение, разходите за подобни проекти всъщност се забавиха. Миналата година не е имало нито едно окончателно инвестиционно решение в нов офшорен вятърен парк, според индустриалната група WindEurope.

Тази година се наблюдава известно подобрение, като компаниите вече правят нови инвестиции в офшорна вятърна енергия. Но само за постигане на основните цели вероятно ще е необходимо всеки проект да върви напред по график, ако не и предсрочно, като същевременно има много проекти с несигурни резултати.

Това включва вятърната ферма Hornsea 3 на Orsted, планирана край източното крайбрежие на Великобритания. Датската компания предупреди, че проектът на стойност 8 млрд. паунда (около 10 милиарда долара) е изложен на риск да не се осъществи, тъй като разходите са скочили, надвишавайки далеч цената, на която копанията е договорила да продава енергията по договор, подкрепен от правителството.

Заедно с проекта в Обединеното кралство, Orsted се опитва да постигне окончателно инвестиционно решение за 2,5 гигавата офшорни вятърни проекти в Полша, известни като Baltica 2 и 3, които компанията разработва с PGE Polska Grupa Energetyczna.

"Ние сме напълно ангажирани да придвижим напред и двата проекта. Ние работим ден и нощ", отбеляза Ербое.

Той каза, че в бъдеще компанията би искал опция да се откаже от подкрепяните от правителството договори за електроенергия в полза на споразумения с частни компании за закупуване на електроенергия. Подобни споразумения помогнаха на конкурентите Engie и EDP да инвестират през миналата седмица във вятърен парк на стойност 2 милиарда паунда край бреговете на Великобритания.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна