Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Meta, Twitter, Google и още 16 технологични компании са обект на новите правила на ЕС за съдържание

Тиери Бретон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви във вторник, че Amazon Marketplace, Apple Store, AliExpress, Meta и още 15 други технологични компании ще бъдат обект на новите правила за онлайн съдържание на ЕС от август, съобщава Ройтерс.

В списъка са още Google Search, Google Shopping, Instagram, Linkedin, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube, Bing на Microsoft, Zalando, Booking.com, Facebook, Google Maps на Alphabet и Google Play.

Съгласно новите правила, известни като Закона за цифровите услуги (DSA), компаниите, всички с повече от 45 милиона активни потребители месечно, са длъжни да управляват риска, да извършват външен и независим одит, да споделят данни с власти и изследователи и да приемат кодекс на поведение.

"Смятаме, че тези 19 онлайн платформи и търсачки са станали системно подходящи и имат специални отговорности да направят интернета по-безопасен“, посочи Бретон пред репортери.

Той каза, че се проверява дали още четири до пет компании попадат под DSA, като решението се очаква през следващите няколко седмици.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна