Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ събира данни за нереализираните банкови загуби от рязкото повишаване на лихвите

Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка събира данни от най-големите кредитори в еврозоната, за да получи повече подробности за нереализираните им загуби, свързани с бързото нарастване на лихвените проценти, заяви във вторник шефът на европейския банков надзор Андреа Енрия, предаде Ройтерс.

Именно нереализираните загуби предизвикаха през миналия месец колапса на американската Silicon Valley Bank и Федералният резерв на САЩ обмисля да прекрати изключенията, които позволиха на някои средно големи банки да прикриват загубите от притежаваните от тях ценни книжа.

Енрия каза, че всеки потенциален проблем в еврозоната ще бъде по-малък при по-строгото регулиране, но ЕЦБ все пак се нуждае от по-подробни данни.

"Разполагаме със сумите, но нямаме много подробна информация, например, за практиките за хеджиране на банките за лихвения риск по тези конкретни активи", посочи Енрия пред уебкаст на новинарската финансова агенция MNI - Market News.

"Така че информацията, която събираме в момента, ще ни позволи да имаме по-добра, по-подробна картина на лихвения риск в банковите портфейли, което ще ни даде възможност да направим и по-чувствителен анализ", каза той.

Данните се събират като част от стрес тест, проведен от Европейския банков орган със съдействието на ЕЦБ. Резултатите се очакват през юли.

По-рано този месец Международният валутен фонд каза, че въздействието върху банковия капитал на нереализираните загуби от ценни книжа, държани до падеж, е над 250 базисни пункта за банките в САЩ, докато в Европа въздействието ще бъде около 50 базисни пункта.

Сред регулаторните разлики с Фед, ЕЦБ изисква банките да вземат пазарната стойност на активите, когато изчисляват съотношението на ликвидно покритие - мерило за висококачествени ликвидни активи на кредитора, която може лесно да бъде преместена с малка или никаква загуба.

"Изчисляването на съотношението на ликвидно покритие вече включва пазарна оценка, така че банките трябва да имат буфер, който е при пазарни условия“, каза Енрия.

В случай, че дадена ценна книга се счита за налична за продажба, ЕЦБ също така изисква банките да я отчитат по пазарна стойност - правило, на което не се отнася за някои регионални банки в САЩ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна