Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко поевтиняване на петрола с над 2%

Петролът поевтинява рязко с над 2% по време на следобедната търговия във вторник с оглед на подновени опасения отново забавянето на глобалния икономически растеж и дори изпадането в рецесия, които надделяват на опасенията, свързани с перспективите за по-малки глобални доставки и по-голямо петролно търсене от Китай.

Затягането на финансовите условия на фона на очакванията, че централните банки в САЩ и Европа ще повишат отново основните си лихви през следващия месец, натежават върху перспективите за търсенето на горива, особено в развитите икономики.

Към 17.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 2,7% към 80,45 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2,6% към 76,70 долара за барел, тествайки отново априлските дъна, достигнати през предходните две сесии на търговия.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Инвеститорите обаче остават относително оптимистично настроени относно възстановяването на търсенето на суров петрол от страна на Китай, след като резервациите за пътувания в чужбина по време на предстоящите първомайски празници посочиха продължаващо увеличение на пътуванията до азиатските страни.

"Първомайският празник в Азия е еквивалентът на началото на туристическия сезон в САЩ, така че силното нарастване на въздушния транспорт е добра новина за инвеститори и търговци, залагащи на поскъпване на петрола, особено ако това празнично масово придвижване наистина означава завръщане на китайски пътници, което би увеличило търсенето на авиационно гориво в световен мащаб", отбеляза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

От страна на предлагането, повече съкращения на добива, планирани от "ОПЕК +" да влязат в сила от месец май, могат да ограничат още повече предлагането на световните пазари и това да попречи на по-нататъшно рязко поевтиняване на петрола.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!