Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самолет с британски граждани, евакуирани от Судан, кацна в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият полет с британски граждани, евакуирани от Судан, кацна на кипърското летище Ларнака, откъдето по-късно хората ще бъдат прехвърлени във Великобритания. 

Би Би Си съобщи, че разполага с информация, че 39 британци са кацнали с първия самолет на Кралските военновъздушни сили, като още 260 се очакват в следващите часове. Още полети са планирани по-късно през деня в опит максимално да се използва 72-часовото примирие между враждуващите фракции в Судан. 

Семейства с деца, възрастни и хора със здравословни проблеми получават предимство при извозването. Изчислено е, че в Судан има около 4 000 британски граждани, 2 000 от тях вече са поискали помощ. Британското правителство бе критикувано, че е по-мудно с евакуацията от редица други държави. 

Външният министър Джеймс Клевърли заяви, че правителството не е в състояние да ескортира хора до летището Уади Саидна северно от столицата Хартум, откъдето излитат самолетите, и британските граждани сами ще трябва да намерят начин да стигнат до там.

Клевърли допълни, че ситуацията в Судан остава "опасна, нестабилна и непредсказуема". Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че в операцията по евакуирането участват 120 британски войници. Освен това той потвърди, че екип от морски пехотинци подготвя алтернативен маршрут за извеждане на британци от Судан през пристанище на Червено море.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна