Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В отговор на замразените руски активи зад граница:

Русия пое контрола над поделенията в страната на финландската Fortum и германската Uniper

Снимка: Алами/Ройтерс

Русия пое контрола върху комуналните услуги, собственост на финландската компания Fortum Oyj и германската Uniper SE, като това е първият подобен ход от Кремъл в отговор на амразяването на руски активи от европейските страни заради нахлуването в Украйна, съобщава Блумбърг.

Късно във вторник вечерта руският президент Владимир Путин подписа указ, който позволява на правителството да въведе "временен" държавен контрол върху активите на компании или лица от "неприятелски" държави, включващи САЩ и техните съюзници, в отговор на подобни действия или заплаха от тези страни.


Според Федералната агенция за управление на държавната собственост, правителственият орган, който ще управлява активите, собствеността върху активите не е засегната.

Единствените активи, изброени досега в допълнение, са дял от 83,7% на германската Uniper в Unipro PJSC и 98,2-процентен дял на Fortum в местното поделение Fortum PJSC. И двете компании се опитаха да продадат дяловете си, след като Путин започна войната в Украйна миналата година, но бяха блокирани от Кремъл, който забрани на чуждестранните инвеститори да продават руски активи без специално разрешение, като подобни продажби изискваха и голяма ценова отстъпка.

Русия заплаши да конфискува активите на чуждестранни компании миналата година, след като Германия пое контрола върху местния клон на производителя на природен газ "Газпром", който по-късно национализира. Правителството на канцлера Олаф Шолц също така конфискува рафиниращи активи, част от собствеността на санкционираната руска държавна петролна компания "Роснефт".

"Външният мениджър получава правомощия, които му позволяват да гарантира ефективността на предприятията в съответствие с тяхното значение за руската икономика", се казва в съобщението на руската агенция за държавна собственост. Първоначалният собственик "вече няма право да взема управленски решения", се казва още в съобщението.

С постановлението се въвежда временно външно управление за всеки отделен случай, като при необходимост списъкът на активите може да бъде разширен, посочва агенцията. Споразумението може да бъде прекратено само с президентски указ.

В сряда финландската компания Fortum заяви, че няма официално потвърждение за хода на Русия или възможните последици от него за активите и ще публикува коментар, когато има повече информация.

Компанията, контролирана от финландската държава, беше сред най-големите чуждестранни инвеститори в електроенергийния сектор на Русия със седем топлоелектрически централи в района на Урал и Западен Сибир, както и най-голямото портфолио от вятърни и слънчеви мощности в страната. През май 2022 г. тя обяви план за продажба на активите, но процесът спря, тъй като Кремъл отказа да одобри сделките.


Германската Uniper пък регистрира по-рано тази година загуба от 4,4 милиарда евро от руското си подразделение Unipro, заявявайки, че вече не контролира операциите в дъщерното дружество. Германската компания се опитваше да продаде Unipro и заяви през февруари, че е намерила руски купувач, но сделката беше замразена в очакване на одобрение от Путин.

Uniper от своя страна е бивша дъщерна компания на Fortum и беше поета от германската държава миналата година, за да предотврати нейния колапс.

Досега Fortum е отписал 1,7 милиарда евро на своите активи.

Fortum няма вероятност да си възвърне контрола върху активите си в Русия, освен ако няма "фундаментална промяна в политическия пейзаж", нещо, което в момента изглежда "малко вероятно" в краткосрочен до средносрочен план, посочи анализаторът на Danske Bank Якоб Магнусен, цитиран от Блумбърг.

"Тъй като Fortum вече не контролира официално руските си активи, ние виждаме добър шанс някои инвеститори вече да са готови да инвестират във Fortum, тъй като експозицията в Русия може вече да не е пречка от гледна точка на ESG (oбщa paмĸa зa paзглeждaнe нa въздeйcтвиeтo нa ĸoмпaниятa въpxy oĸoлнaтa cpeдa и oбщecтвoтo, ĸaĸтo и нa ĸaчecтвoтo нa ĸopпopaтивнoтo й yпpaвлeниe)“, добави Магнусен.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна