Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия очаква дефицит в размер на 4,25% от БВП през 2023 г.

Германия очаква да отчете дефицит от 4,25% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2023 г. спрямо дефицит от 2,6% през предходната година, показват изчисления на финансовото министерство на страната, публикувани в сряда, съобщава Ройтерс.

Като цяло се предвижда дефицитът постепенно да бъде намален до около 0,75% от БВП до 2026 г.

"В кризите от последните няколко години бяха мобилизирани извънредни ресурси. Това остави видими следи в публичните финанси, така че консолидацията на публичните финанси през следващите години ще трябва да се извършва амбициозно", посочва от финансовото министерство.

Тези оценки предполагат пълно предоставяне на средствата, предназначени за отговор на правителството на енергийната криза. Но вече става ясно, че ще са необходими по-малко средства заради падащите цени на енергията, казаха от немското финансово ведомство.

Без фондовете за енергийна криза общият държавен дефицит през 2023 г. би бил едва около 1,25% от БВП вместо 4,25%.

Съотношението дълг към БВП се очаква да нарасне до около 67,75% през 2023 г. от 66,3% през 2022 г., след което се очаква да започне да намалява стабилно от 2024 г., достигайки около 65,5% от БВП през 2026.г., показват още прогнозите на министерството.

Според Договора от Маастрихт на ЕС бюджетният дефицит на една страна не трябва да надвишава 3% от БВП, а общият държавен дълг не трябва да надвишава 60% от БВП. Правилата ще останат суспендирани до края на настоящата година, след като за първи път бяха спрени през 2020 г. в отговор на пандемията от Covid-19.

Малко по-рано днес Европейската комисия публикува свое законодателно предложение за новите фискални правила на ЕС, което се стреми да адаптира правилата на блока към постпандемичната реалност на висок дълг и на значителни инвестиционни нужди.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна