Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиядрен протест на кипърски гърци и кипърски турци в буферната зона в Никозия

Снимка: Кипърска антиядрена платформа

В антиядрен протест кипърски гърци и кипърски турци образуваха жива верига през буферната зона в Никозия тази вечер. С акцията те отбелязаха навършилата се днес 37-а годишнина от аварията в "Чернобил" и предупредиха за риска от изграждането на първата турска атомна електроцентрала "Аккую".

Атомната електроцентрала "Аккую", която Турция строи на брега на Средиземно море с руската държавна компания "Росатом", представлява заплаха за Турция, Кипър и по-широкия регион на Средиземноморието. Това заявиха от Кипърската антиядрена платформа (Cyprus Anti-Nuclear Platform) на протеста днес в буферната зона в Никозия.

Платформата обединява неправителствени организации, партии, граждански активисти от двете кипърски общности.

Централата "Аккую" е разположена на по-малко от 100 километра от северното крайбрежие на острова и в близост до района на катастрофалните земетресения в Турция и Сирия през февруари, което предизвиква тревога за околната среда и здравето на хората в региона, посочиха още антиядрените активисти.

След смъртоносните трусове те призоваха за силен обществен, политически и научен натиск върху Анкара да прекрати плановете си за централата.

Кипърската антиядрена платформа е инициатор на протестните прояви днес, които, освен живата верига, включваха изложби в памет на жертвите на "Чернобил" и атомните бомбардировки в Япония, презентации на експерти и дискусии за атомната енергетика.


Снимки: Кипърска антиядрена платформа (Cyprus Anti-Nuclear Platform) 
По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна