Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия: "ОПЕК +" не вижда необходимост от по-нататъшно намаляване на петролното производство

Александър Новак, руски вицепремиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският вицепремиер Александър Новак заяви в четвъртък, че групата "ОПЕК +" от водещи производители на петрол не вижда необходимост от по-нататъшни съкращения на добива на петрол въпреки по-ниското от очакваното китайско търсене, но добави, че организацията винаги е в състояние да коригира политиката си, съобщава Ройтерс, цитирайки агенция "Интерфакс".

Коментарите на Новак идват на фона на рязкото поевтиняване на петрола на световните пазари през последните дни до най-ниски ценови нива от края на месец март - точно преди "ОПЕК +" да обяви изненадващо ново съкращаване на добивите с над 1 млн. барела на ден, което провокира първоначално рязко поскъпване на важната енергийна суровина към тримесечни върхов.

Днес петролът поскъпва предпазливо, след като през предходните две сесии на търговия поевтиня с цели около 6%.

Към 11.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се повишават с 0,9% към 78,40 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 0,65% към 74,80 долара за барел, след като вчера те поевтиняха съответно до 77,46 и до 74,05 долара за барел, достигайки най-ниски нива от 30-ти и 31-ви март.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)



Александър Новак също така каза, че Русия е достигнала целевото ниво на своя петролен добив този месец, след като обяви съкращения на производство до края на годината в размер на 500 000 барела на ден, или 5% от петролния си добив.

Русия е част от групата страни производителки "ОПЕК +", която в началото на април обяви изненадващи допълнителни съкращения на производството в размер на общо около 1,16 млн. барела на ден - решение, което Съединените щати определиха като неразумно.

Александър Новак отбеляза, че руският добив на нефт и газов кондензат се очаква да намалее до около 515 млн. тона (около 10,3 млн. барела на ден) тази година от 535 млн. тона през 2022 г.

Попитан от журналисти дали групата трябва да намали допълнително производството си на петрол на фона на спадащите цени на петрола, Новак отговори: "Разбира се, че не, защото взехме решение за намаляване на добивите едва преди месец и то ще влезе в сила от май за онези страни, които се присъединиха". Той обаче добави, че "ОПЕК +" винаги може да коригира обема на производство, ако е необходимо.

Новак също така каза, че "ОПЕК +" не очаква недостиг на петрол на световните петролни пазари след съкращенията на производството, както беше прогнозирано от Международната агенция по енергетика (МАЕ), която посочи, че съкращенията рискуват да изострят дефицита в доставките на петрол през втората половина на годината.

"Моето мнение е, че сега пазарът е балансиран, като се вземат предвид решенията, взети по-рано, като се вземат предвид нашите намаления и намаленията, които видяхме в други страни", посочи Новак.

Русия успя да запази своето производство и износ на петрол благодарение на способността си да увеличи продажбите на своите енергийни продукти извън Европа, нейния традиционен пазар за доставки на петрол и газ, след тежките западни санкции срещу Москва заради войната ѝ Украйна, съобщава Ройтерс.

Новак отбеляза че Русия ще пренасочи към Азия 140 милиона тона петрол и петролни продукти тази година, които преди това са били насочени към Европа. Той добави, че Русия ще достави между 80 и 90 милиона тона петрол и петролни продукти на Запада през 2023 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна