Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската централна банка запази лихвата на ниво от 25% и очаква по-бърз икономически растеж

Украинска централна банка
Снимка: centralbanking.com

На заседанието си в четвъртък централната банка на Украйна запази основния си лихвен процент непроменен на ниво от 25% поради значителния инфлационен натиск и рисковете за сигурността, но в същото време заяви, че очаква по-бърз икономически растеж през тази година, съобщава Ройтерс.

Централната банка, която поддържа основния си лихвен процент стабилен от лятото на 2022 г., докато войната на Русия в Украйна продължава, посочи, че може да започне цикъл на намаляване на лихвите през четвъртото тримесечие на годината.

"Поддържането на основния лихвен процент висок ще подкрепи ефекта от предишните мерки и ще остави място за допълнително увеличаване на инвестиционната привлекателност на спестяванията в украинска гривна", се казва в изявление на централната банка.

"В същото време подобрената макроикономическа ситуация, включително по-бързото забавяне на инфлацията и натрупването на комфортно количество международни резерви, създава предпоставки за преразглеждане на прогнозата за основния лихвен процент".

Централната банка обяви и актуализираната си макроикономическа прогноза, като вече очаква растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) с до 2% през 2023 г. спрямо предишна цел за експанзия с 0,3 на сто.

Сергей Николайчук, заместник управител на централната банка, каза, че по-добрата ситуация в енергийния сектор стои зад подобрената прогноза за растежа.

"Очаквахме 30-прицентен енергиен дефицит, но всъщност имахме дефицит от само 15%, като от средата на февруари насам изобщо няма дефицит. Би трябвало да няма да има енергиен дефицит през второто и третото тримесечие на годината“, каза той брифинг за онлайн медии.

Ройтерс напомня, че Русия започна през октомври миналата година да атакува чрез ракетни удари критична инфраструктура, включително енергийни съоръжения в цяла Украйна, но Киев успя бързо да възстанови захранването след подобни атаки.

Управителят на централната банка Андрий Пишний пък каза, че финансовата помощ от чуждестранни партньори може да надхвърли 42 млрд. долара тази година. Прогнозите са валутните резерви на централната банка да нараснат до 34,5 млрд. долара в края на годината.

Централната банка каза още, че инфлацията се забавя по-бързо от очакваното досега през 2023 г., като се очаква тя да достигне 14,8% тази година и да продължи да спада до едноцифрени стойности. Банката очаква инфлация от 9,6% през следващата година и нейно забавяне до 6% през 2025 г.

Централната банка, която фиксира гривната (украинската валута) на 36,57 за един долар, също така започна да работи по пътна карта за започване на постепенно облекчаване на ограниченията на валутния пазар.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна