Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди протестират в Тел Авив срещу правителството на Нетаняху

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Хиляди изпълниха улиците на Тел Авив в нова демонстрация срещу правителството на Бенямин Нетаняху. Протестите в Израел започнаха заради съдебна реформа, чието въвеждане впоследствие беше отложено.

Това не укроти недоволството, като отново в столицата бяха вдигнати национални знамена и плакати с послания срещу Нетаняху, предава Франс прес.

Реформата предполага по-голям политически контрол върху назначенията във Върховния съд и въвеждане на възможност за парламентарно гласуване върху съдени решения.

Властите на Нетаняху твърдят, че искат да насочат по-голяма власт към избираемите ръководители, докато според критиците на премиера това ще отнеме независимостта на съда и основната цел е сваляне на обвиненията срещу него в корупция.

Президентът Исак Херцог започна този месец междупартийни дискусии по реформата, а днешният протест предшества възобновяването на работата на парламента след ваканция.

В четвъртък в Йерусалим демонстрираха привърженците на властта и пред тях министри обещаха да не се отказват от промените.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна