Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Няма алтернатива на руското посредничество в Нагорни Карабах

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отговори на организираната от САЩ инициатива за мирни преговори между Армения и Азербайджан тази седмица, като заяви, че "няма алтернатива" на споразумението, което Москва подписа с двете враждуващи страни през 2020 г., предава АФП.

"За момента няма друга правна основа, която да помогне за разрешаването на проблема. Няма алтернатива на тези тристранни документи", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Инициативите за намаляване на напрежението в региона "са възможни преди всичко въз основа на тристранните документи, подписани с Русия", каза той.

Тази седмица Съединените щати са домакини на преговорите между Армения и Азербайджан, които се опитват да потушат неотдавнашното напрежение около спорния анклав Нагорни Карабах.

Двете страни воюваха два пъти - през 1990 г. и 2020 г., като загинаха десетки хиляди души, а сблъсъци редовно избухват заради въпросната територия - регион с арменско мнозинство в Азербайджан.

През последните дни напрежението отново се покачи, след като Баку обяви, че е изградил контролно-пропускателен пункт на коридора Лачин - единствената сухопътна връзка между Армения и Нагорни Карабах, което предизвика гневен отговор от Ереван.

Армения разглежда този ход като нарушение на прекратяването на огъня, договорено между двете страни.

Москва посредничи за прекратяването на огъня между Ереван и Баку след последните боеве през 2020 г. и разположи миротворци по коридора Лачин.

Тъй като Русия затъна във военно и политическо отношение в Украйна и не желае да обтегне връзките си с ключовия съюзник на Азербайджан - Турция, Съединените щати и Европейският съюз се опитват да направляват размразяването на отношенията.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна