Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранският президент Раиси се срещна в Дамаск със сирийския си колега Асад

Иранският президент Ебрахим Раиси (вляво) и сирийският му колега Башар Ал Асад (вдясно) по време на церемонията по посрещането в Дамаск, Сирия, 3 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският президент Ебрахим Раиси се срещна днес със сирийския си колега Башар Асад в Дамаск.

Техеран бе основен поддръжник на правителството на Асад и изигра важна роля за обръщането на хода на конфликта в Сирия в полза на сирийския президент, отбелязва Асошиейтед прес.

В интервю за арабската телевизия "Маядин" Раиси призова за възстановяване на страната и връщане на бежанците, избягали от войната.

Раиси, който е начело на политическа и икономическа делегация от висок ранг, бе посрещнат на международното летище в Дамаск от сирийския министър на икономиката и външната търговия Мохамад Самер Абдалрахман ал Халил. 

Иранският президент ще посети и светилищата Саида Зейнаб и Саида Рукая - свещени места за шиитския ислям, както и Гроба на Незнайния войн - паметник, посветен на сирийските войници, загинали в битка.

Последният ирански президент, посетил Сирия, беше президентът Махмуд Ахмадинеджад през 2010 г. Посещението на Раиси се осъществява в момент, когато някои арабски държави, включително регионалните сили Египет и Саудитска Арабия, се сближават с Асад и техните външни министри посетиха Дамаск през последните седмици. Външният министър на Сирия посети саудитската столица Рияд през април - първата подобна визита, откакто двете страни прекъснаха отношенията си през 2012 г. 

През март Иран и Саудитска Арабия постигнаха споразумение в Китай за възстановяване на дипломатическите отношения и отваряне на посолствата след седем години напрежение. Помирението между Иран и Саудитска Арабия вероятно ще има положително въздействие върху държавите, в които двете страни водеха прокси войни, включително Сирия, отбелязва АП. 

Визитата на иранския президент се осъществява седмица след като иранският министър на пътищата и градското развитие Мехрдад Базрпаш се срещна с Асад в Дамаск и му предаде послание от Раиси в подкрепа на разширяването на икономическите отношения между двете страни, съобщи иранската държавна информационна агенция. 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна