Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В банкоматите били заредени 486 фалшиви банкноти от по 500 евро, като само 6 банкноти са били засечени от проверяващите апарати

В Румъния разследват как 240 хил. фалшиви евро са били заредени в банкомати

Снимка: ЕС

Органите на реда в Румъния разследват случай, при който банкова институция е била ощетена със сума около 240 000 евро, след като в банкоматите ѝ в столицата са били заредени фалшиви банкноти евро. Това съобщава БТА, като цитира агенция Аджерпрес.

Прокурори от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) и полицаи от Дирекцията за борба с организираната престъпност осъществяват четири обиска в община Букурещ във връзка с разследване на организирана престъпна група за пускане в обращение на фалшиви банкноти и измама, съобщават румънските власти. 

По случая е известно, че през ноември банкова институция е била ощетена със сума около 240 000 евро, като в продължение на три дни в банкоматите ѝ били заредени 486 фалшиви банкноти от по 500 евро. От тях само шест банкноти са били засечени от мултифункционалните апарати, а останалите са били приети.

Банкнотите са част от много опасен тип фалшификация, посочва Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма в Румъния. Според дирекцията банкнотите са известни и на европейско равнище заради високото качество на фалшификация и поради факта, че не могат да бъдат разпознати с просто око.

В централната структура на ДРПОПТ ще бъдат отведени двама души за разпит, информира още Аджерпрес.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна