Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Филмова неделя по БНТ 2

Филмов маратон с комедии, игрални филми и любимо детско кино очаква зрителите на канала за култура и образование на обществената телевизия

В сърцето на почивните дни,7 май (неделя), специализираният канал на обществената телевизия за култура и образование БНТ 2 е подготвил селекция от незабравими кино заглавия.

Филмовият маратон на БНТ 2 започва с очарователния семеен филм „Славното момче“ от 10:30 ч. В разгара на лятото малкият Пламен успява да измисли начин да замени досадните упражнения по цигулка с безгрижни приятелски игри. В главните роли са Павел Поппандов, Стефан Стоев, Христо Симеонов, Николай Теохаров и др.

Веднага след обедната емисия „По света и у нас“, филмовата неделя продължава в 12:30 ч. с една от най-любимите български комедии „Опасен чар”. В нея Тодор Колев ще заблести заедно с най-големите звезди на българското кино Невена Коканова, Татяна Лолова, Стефан Мавродиев, както и с легендарния Георги Русев, чиято 95-годишнина е точно на 7 май.

Следват две незабравими истории от колоритната поредица „Баш Майсторът“. Легендарният Кирил Господинов ще изпълни с бисери следобеда на зрителите на БНТ 2 и ще припомни, че „Свинята е много благородно животно, защото служи за изпълнение на народостопанския план”. От 14:00 ч. започва комедията „Баш майсторът – фермер”, а от 15:15 ч. – „Баш майсторът – началник”.

На 6 май (събота) и 7 май (неделя) от 16:30 ч. за почитателите на сериозното кино ще се излъчат двете части на филмовия епос на Зако Хеския „Зарево над Драва“. Според много кинематографисти, в днешно време е почти невъзможно да бъде създаден подобен филм – толкова мащабен като организация и сложен монтаж, но виртуозният режисьор успява да сътвори истински шедьовър не само на българското, но и на световното кино. В ролите зрителите ще видят Георги Георгиев – Гец, Георги Черкелов, Добринка Станкова, Лидия Вълкова, Петър Слабаков, Андрей Чапразов, Стефан Илиев и др.

От 18:10 ч.започва многократно награждаваният, идеалистичен, бунтарски и съзаклятнически филм „Вчера”. Той е в Топ 10 на българското кино почти четири десетилетия. В главните роли са Христо Шопов, Георги Стайков, София Кузева, Светла Тодорова, Георги Русев, Никола Рударов, Стоян Алексиев, Красимир Ранков и др.

Вечерта е определена за ново българско кино –  oт 20.00ч. –  „Моторът” –  разказ за приятелство, любов, ревност, съперничество и омраза между трима тийнейджъри, събрани от съдбата в малко българско село по време на Втората световна война.

В емоционално-социалната драма „Котка в стената” от 21:25 ч. се разкриват отношенията и проблемите на българско семейство в мигриращо общество. Лентата е заснета от български екип в Лондон в разгара на Брекзит и е „поразителна критика на обществото, водовъртеж от емоции от възторг до отчаяние, поднесени от впечатляващи герои. Тази затрогваща история е базирана на реални събития“.

Филмовият маратон завършва с комедията „Екшън” от 22:10 ч. Както казват създателите му:„това е една история за каубои, индианци, извънземни, всевъзможни видове гангстери, японци, еврейски филмови продуценти, африканци, руснаци, българи, родни и чуждестранни красавици, както и нинджи и каратисти. Този пъстър актьорски състав е умело преплетен в една сатира на шоубизнеса, изпълнена с престрелки, неочаквани обрати, експлозии, както и истории за любов, пари, коли и още нещо. Внимание: филмът не съдържа творчески търсения и тъга”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени