Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Apple отчете по-добри от очакваното печалби и приходи за първото тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приходите на Apple се свиха за второ поредно тримесечие в сравнение с предходната година, въпреки че печалбите на технологичния гигант се оказаха малко по-високи от прогнозите на анализаторите.

Общите приходи са намалели през първото тримесечие с 2,5% на годишна база до 94,8 млрд. долара, водени от резките спадове в продажбите на компютрите Mac и на iPad. Очакванията обаче бяха за по-слаби приходи в размер на 93 млрд. долара.

Продажбите на iPhone-и обаче се повишиха с 2%, достигайки 51,3 милиарда долара.

В същото време нетните печалби на Apple са намалели с 3,4% до 24,16 млрд. долара, докато осредните очаквания на Уолстрийт бяха за още по-слаби печалби в размер на 22,6 млрд. долара.

"Имаме удоволствието да съобщим за рекорд за всички времена в поделението ни за услуги и рекорд за тримесечието, приключващо през мат, за iPhone въпреки предизвикателната макроикономическа среда“, заяви главният изпълнителен директор Тим Кук.

"Макросредата е по-трудна, отколкото беше, и това засегна индустрията за компютри и таблети“, каза финансовият директор на технологичния гигант Лука Маестри.

Маестри каза още, че негативното отражения на обмените курсове в чуждестранната валута е засегнало допълнително приходите с 5,4 процентни пункта. При стабилни валутни курсове приходите биха нараснали с 3 процента, посочи той.

Apple разреши  обратно изкупуване на акции за 90 млрд. долара и увеличи тримесечните дивиденти за единадесета поредна година.

Акциите на Apple поскъпнаха с 1,4% след края на търговията на Уолстрийт като реакция на добрия финансов отчет.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна