Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеканов: До 2-3 седмици очакваме отговор от ЕК по предоговарането на ПВУ в частта "Енергетика"

Автор:
Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

България очаква до 2-3 седмици отговор от Европейската комисия по предоговарането на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта "Енергетика". Това обяви от парламентарната трибуна вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него, има напредък по българските предложения за начините, по които да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид, без да се засяга дейността на въглищните централи:

"Напредък има и то сериозен. Посредством тези проекти ние допринасяме за декарбонизацията на икономиката. В същото време ние сме показали защо през миналата година беше невъзможно затварянето на въглищни централи поради енергийната ситуация в България и в региона. Това са аргументи, които са представени и смятам, че вече са възприети от Европейската комисия. Ще запазим централите - да, но пълната отмяна на реформата без други ангажименти, които да постигнат декарбонизацията, ще означава, че ще изгубим огромна сума от парите в рамките на милиарди".

Той подчерта, че от ЕК  държат намаляването на емисиите от въглероден диоксид до 2026 г. и за да има промяна, от нас се изисква да посочим как ще го постигнем по алтернативен начин.

С решение на 48-ото Народно събрание Министерски съвет беше задължен да преговаря с ЕК за поетия ангажимент за намаляване с 40% на въглеродни емисии, за да се гарантира работата на въглищните централи поне до 2038 г.

До средата на май подготвеният пакет с конкретни мерки ще бъде изпратен за консултации в Брюксел, а до края на юни ще бъде представен официално, каза още Атанас Пеканов.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна