Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Христов: Правителство работи за ускорено внедряване на ВЕИ-та в енергийната система

Автор:
Росен Христов
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство работи за ускорено внедряване на възобновяемите източници в енергийната система след предупреждението от Европейската комисия, че ще откаже плащания, ако България не изпълни поетите ангажименти за намаление на въглеродните емисии. Това каза пред парламента министърът на енергетиката Росен Христов.

Депутатите попитаха министъра за опитите да предоговори с Брюксел плана за възстановяване и развитие:

"Планът за възстановяване и устойчивост, плюс средствата по програмата REPowerEU, плюс териториалните планове за справедлив преход общо възлизат на порядъка на 17-18 милиарда лева. Така че, ако ние просто се откажем от тази цел, държавата губи от порядъка на 17-18 милиарда лева. В ръцете на Народното събрание е да вземе такова решение, да коригира бюджета и да каже: "не ни трябват 17-18 милиарда лева" и няма никакъв проблем да се откажем от плана. И няма да изпълняваме тези цели от 40%".

Стигна се до спор между депутати и енергийният министър Росен Христов заради въглищните централи в Маришкия басейн. Социалистите обвиниха Христов, че не прави достатъчно за запазването на работата на централите.

Министърът прехвърли вината към проектите по Плана за възстановяване, договорен от кабинета Петков, с който и БСП участваше:

"Тези проекти в частта "Енергетика" не стават за нищо и именно затова сега ги предоговаряме всичките. От няколко гигавата работят 500 мегавата. Ако на това ще разчитаме, от мините ще остане едини рудник. Не може да се говори само популизъм и само предизборни кампании. Същите хора, които го подписаха, няколко месеца по късно казаха: "Отиди и го предоговори!", заяви Христов.

Депутатите Искра Михайлова от "Възраждане" и Георги Гьоков от БСП отговориха с примери за предложен от енергийното министерство проект.

"Единият проект на пътна карта за осъществяване на мерки в комплекса "Марица-изток" и се говори за безвъзмездно получаване на терени и на инфраструктура до тях. Сключване на дългосрочен договор за изкупуване на произведената енергия за нуждите на индустриална зона "Марица-изток", посочи Михайлова.

"Това са корупционни истина за изграждане на ВЕИ-та на територията на рекултивирани земи от мини "Марица-изток". Питайте миньорите имали интерес към тези централи, който ще строители на територията на мините и с чия протекция", попита Гьоков.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна