Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 11 години извън организацията

Сирия отново беше приета в Арабската лига

На извънредната среща на външните министри на Арабската лига в Кайро, Египет, 7 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на арабските държави решиха днес в Кайро отново да приемат Сирия в Арабската лига, след като я бяха изключили през 2011 г.  Това съобщи официалният представител на иракското външно министерство Ахмед ал Сахаф. "Съветът на арабските външни министри реши да върне на Сирия нейното място в Лигата на арабските държави", цитира дипломата телевизионният канал "Ал Сумария".

"Делегациите на правителството на Арабска република Сирия отново ще заседават в Арабската лига", се посочва в текст, гласуван от всички министри на среща при закрити врата в централата на Арабската лига в Кайро. Сирийският президент Башар Асад наскоро успя да излезе от международна изолация и някои наблюдатели смятат, че той дори може да присъства на годишната среща на върха на държавните глави на панарабската организация в Рияд на 19 май, отбелязва АФП.

Сирия призова арабските страни да демонстрират "взаимно уважение", след като беше приета отново в Арабската лига, посочва Ройтерс.

Арабските държави трябва да приложат "ефективен подход, основан на взаимно уважение", посочи в изявление сирийското външно министерство, което отбеляза също "важността на съвместната работа и диалога за посрещане на предизвикателствата, пред които са изправени арабските страни".


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна