Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десните партии са мнозинство в Конституционния съвет на Чили

Президентът Габриел Борик гласува за Конституционен съвет.
Снимка: БТА

Чилийските десни партии спечелиха мнозинството от гласовете за избор на членове на Конституционния съвет, които ще изготвят нова Конституция на страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

След преброяването на 95,13 % от бюлетините Републиканската партия на Чили, водена от бившия консервативен кандидат за президент Хосе Антонио Каст, получи близо 35% от гласовете. Друга коалиция от традиционни десни партии получи малко над 20% от гласовете, а лявата коалиция на президента Габриел Борик - около 29%. Центристките партии спечелиха останалите гласове.

"Днес е първият ден на едно по-добро бъдеще, едно ново начало за Чили", заяви в реч в Сантяго Каст, който загуби от Борич през 2021 г. "Чили победи едно провалено правителство".

Окончателните резултати ще определят точния състав на 50-местния Конституционен съвет, който ще отговаря за изготвянето на нова Конституция на страната. Разпоредбите в нея ще се одобряват с мнозинство от три пети.

Това е последната стъпка в дългогодишните усилия за преразглеждане на текста от ерата на диктатурата в страната, след като близо 80% от чилийците гласуваха за изготвяне на нова конституция през 2020 г. след бурни протести срещу неравенството.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени