Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високопоставени бойци на "Ислямски джихад" са убити при израелски удари в Газа

Газа, 9 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 12 души бяха убити, а 20 - ранени, при израелски въздушни удари по обекти на палестинскто радикално движение "Ислямски джихад" в Ивицата Газа тази нощ, предаде АП, цитирана от БТА.

Израелската армия съобщи, че е убила трима високопоставени представители на "Бригадите Ал Кудс" - военното крило "Ислямски джихад". Това са Джихад Ганам, секретар на военния съвет на групировката, командващият военното крило на "Ислямски джихад" в северната част на крайбрежния анклав и член на военния съвет Халил ал Бахтани, както и Тарек Езедин, който отговарял за координацията между "Бригадите Ал Кудс" в Ивицата Газа и на окупирания Западен бряг. Според израелската армия тримата са били отговорни за ракетния обстрел по страната в последно време.

Убити били също съпругите на въпросните лидери на Бригадите Ал Кудс и няколко от децата им.

"Ислямски джихад" е втората по влияние въоръжена групировка в ивицата Газа след "Хамас" - ислямисткото движение, което контролира анклава, на който Израел е наложил блокада, отбелязва Ройтерс.

Местни жители заявиха по-рано пред АП, че са чули няколко мощни експлозии. Поразени били последният етаж на жилищен блок в град Газа и къща в Рафа.

В очакване на ракетен обстрел в отговор на убийствата, израелската армия даде специални инструкции за хората, живеещи на до 40 километра от анклава, да останат близо до бомбоубежища от 2:30 ч. (и българско време) днес до 18:00 ч. в четвъртък.

Ударите бяха нанесени в обстановка на напрежение между Израел и групировки в ивицата Газа. Миналата седмица палестински бойци изстреляха от анклава ракети към Южен Израел след смъртта в израелски арест на високопоставен представител на Ислямски джихад, обявил гладна стачка. В отговор израелската армия нанесе въздушни удари, припомня АП.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!