Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковачевски: От нас зависи възможно най-бързо да вземем следващите решения, свързани с присъединяването ни към ЕС

Премиерът на РСМ се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и даде интервю за "Гласът на Америка"

Снимка: БТА

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски се срещна с американския държавен секретар Антъни Блинкън в рамките на работното си посещение в САЩ, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие. 

На срещата, на която е присъствал и министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи, Ковачевски е оценил, че "двете страни непрекъснато култивират продуктивен политически диалог, споделят дълбоки връзки, основани на взаимно зачитане на демократичните ценности и правата на човека, като тези отношения ще продължат да се развиват с още по-силна динамика, и че Северна Македония остава стабилен стратегически партньор и доказан съюзник на САЩ". 

Антъни Блинкън е подчертал, че САЩ оценяват високо приноса на Република Северна Македония в регионален контекст, но преди всичко като силен съюзник в НАТО и е отбелязал, че САЩ ще продължат да подкрепят Северна Македония в следващите ѝ стъпки, оценявайки високо смелите и мъдри решения, взети от правителството, за да осигури проспериращо бъдеще в рамките на ЕС и НАТО, пише в съобщението.

Блинкън е предал силната дългосрочна подкрепа на президента на САЩ Джо Байдън за региона и особено за Република Северна Македония, с надеждата, че страната ще се възползва от възможностите, които са пред нея, а САЩ ще застанат твърдо до страната в нейния път. 

Ковачевски от своя страна е подчертал "важността на досегашната подкрепа от страна на САЩ за продължаване и засилване на процеса на реформи за по-нататъшна демократизация на обществото в страната, върховенството на закона, борбата с корупцията и престъпността, което е значително насърчение в процеса на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС".

Изключително важна, конструктивна и приятелска е нарекъл Ковачевски в интервю за "Гласът на Америка" срещата си с държавния секретар Блинкън и неговите сътрудници:

"Говорихме и за съвместните проекти, които имаме с нашите стратегически партньори, имам предвид преди всичко САЩ, но и Германия, и Франция и други членки на ЕС, в областта на енергийната независимост и осигуряването на непрекъснати енергийни доставки към държавата, както през последната година, когато наистина имахме помощ от САЩ, така и в изграждането на бъдещи големи инфраструктурни проекти в областта на енергетиката. На първо място имам предвид газопровода, който ще тръгне от LNG терминала от Гърция до Неготино. Обсъдихме и други инфраструктурни проекти като изграждането на Коридор 8 и 10-Д, за които знаете, че с решение на нашия парламент двете пътни трасета ще бъдат изградени от американско-турския консорциум "Бехтел и Енка", е заявил Ковачевски в интервюто, цитирано от правителствената пресслужба в Скопие. 

Членството на Република Северна Македония в ЕС трябва да бъде ангажимент и отговорност на всички партии в страната, е казал още в интервюто Ковачевски: 

"Ние категорично сме държава, която постига стратегическите си цели благодарение на решенията, които ръководството на държавата е взимало в определени моменти. Знаете, че на базата на Охридския рамков договор ние сме уредили нашите вътрешни отношения и сме пример за държава, в която етническите и всички други отношения се регулират на най-високо ниво. С договора от Преспа осигурихме членството на страната в НАТО, а миналата година с приемането на преговорната рамка започнахме преговори с ЕС. Сега от нас зависи възможно най-бързо да вземем следващите решения, свързани с присъединяването на страната ни към ЕС". 

В интервюто той заявява още, че РСМ е хармонизирала 45 процента от законодателството си с това на ЕС, а процесът на скрининг върви изключително добре според докладите, които се получават от Брюксел, което дава реални шансове страната да стане член на ЕС през 2030 г.

По-рано беше съобщено, че Северна Македония и САЩ са подписали меморандум за стратегическо партньорство в борбата с дезинформацията

В рамките на работното си посещение във Вашингтон премиерът Димитър Ковачевски се е срещнал със специалния представител и координатор на Центъра за глобална ангажираност към Държавния департамент на САЩ Джеймс Рубин.

Двамата са подписали меморандум между САЩ и Република Северна Македония за стратегическо партньорство в борбата с дезинформацията, което ще позволи на двете държави интензивно сътрудничество "в противодействието на манипулирането на информация и борба с дезинформацията". "Меморандумът е огромна подкрепа за Северна Македония в изграждането на солидна демокрация", е заявил Ковачевски, пише в съобщението на правителствената пресслужба в Скопие.



По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна