Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ЕЦБ намекна за по-нататъшни лихвени повишения с оглед на упоритата инфлация

Кристин Лагард, председател на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че ще продължи да се фокусира върху контролирането на инфлацията в еврозоната, като намекна, че ЕЦБ ще продължи да повишава лихвените проценти.

"Има фактори, които могат да предизвикат значителни възходящи рискове за инфлационните перспективи", посочи тя в интервю за електронното издание Nikkei Asia, публикувано в сряда, като отбеляза, че ЕЦБ "трябва да бъде изключително внимателна към тези потенциални рискове... по-специално във връзка с увеличенията на заплатите в различни европейски страни".

"Имаме мандат, който ни поставя една цел, а не две, както е при Федералния резерв на САЩ. Нашата цел е ценова стабилност", каза Лагард и повтори, че ще се фокусира върху контролирането на инфлацията.

Критиците на ЕЦБ я обвиняват, че е започнала да затяга лихвите по-късно от централните банки на САЩ и на Обединеното кралство, което според някои обяснява защо инфлацията в Европа остава висока. Лагард отхвърли тази аргументация, като каза:

"Движихме се по много съзнателен и решителен начин, за да се борим с инфлацията".

Тя обаче призна, че "все още има какво да се направи", което предполага, че банката ще затегне допълнително паричната и лихвената си политика. Тъй като цените на храните и другите продукти продължават да растат, финансовите пазари очакват ЕЦБ да повиши отново лихвените проценти на срещите си през юни и юли. Следващото заседание на ЕЦБ е насрочено за 15 юни, като пазарите прогнозират ново увеличение на основните лихвени ставки с 25 базисни пункта.

Лагард обаче не даде никакви индикации относно повишаване на лихвите и през септември, което се превърна в тема на дискусия в последно време. Тя също така отказа да каже дали банката ще свие баланса си по-бързо, за да засили ефекта на затягане на паричната политика.

В същото интервю за Nikkei Asia Кристин Лагард повтори, че ЕЦБ не предвижда рецесия тази година. "Нямаме рецесия в нашата основна прогноза за 2023 г. и сме в по-добра позиция от това, от което се страхувахме преди шест месеца", увери тя. Това изглежда се дължи отчасти на нарастващата увереност, че загубата на руските енергийни доставки няма да окаже голямо влияние върху европейската икономика. Лагард посочи, че "дори и без никакви руски доставки на енергия, европейската позиция е солидна".

Лагард обаче показа известна загриженост относно кризата около Украйна. "Все още имаме много несигурност, включително какво ще се случи в агресивната война на Русия срещу Украйна и някои появяващи се признаци на слабост в търсенето на промишлени стоки".

Президентът на ЕЦБ завърши интервюто, като каза, че въпреки че Русия заплашва Европа на фронта на сигурността, най-голямата икономическа загриженост за еврозоната е продължаващо високата инфлация.

Инфлацията в еврозоната на годишна база се повиши през април до 7%, показвайки признаци на устойчивост.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна