Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

First Citizens Bank реализира огромна печалба от покупката на фалиралата Silicon Valley Bank

First Citizens Bank, базираният в Северна Каролина американски кредитор, който придоби голяма част от Silicon Valley Bank след нейния колапс, отчете повече от 30-кратно увеличение на печалбата през първото тримесечие, възползвайки се от покупката на фалиралия базиран в Калифорния кредитор.

Нетната печалба през първото тримесечие на годината възлиза на 9,5 млрд. долара, или по 653,64 долара на акция, спрямо печалба от 264 милиона долара, или едва 16,70 долара на акция, през същото тримесечие на миналата година, съобщи First Citizens в сряда, добавяйки, че е реализирала печалба от 9,8 милиарда долара от сделката за придобиването на SVB.

Изключвайки сделката с SVB, нетната печалба на First Citizens Bank е в размер на 306 милиона долара - без промяна спрямо година по-рано и над прогнозите на Уолстрийт за 292,8 млн. долара.

Главният изпълнителен директор на First Citizens Bancshares - Франк Б. Холдинг младши, заяви, че е "доволен" от "солидните финансови резултати" на банката на фона на текущите пазарни сътресения. Освен това Холдинг отбелязва, че бизнесът продължава "да работи със стабилни капиталови и ликвидни позиции".

"Ние оставаме окуражени от издръжливостта на нашите клиенти в условията на повишена инфлация и нарастващи лихвени проценти и очакваме с нетърпение да продължим да ги подкрепяме“, посочи той в последния финансов отчет на First Citizens след придобиването на Silicon Valley Bank.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени