Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започна да изнася дизелово гориво за Чили

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия започна износ на дизелово гориво за Чили, разширявайки доставките си на петролни продукти за Латинска Америка, след като ембаргото на Европейския съюз принуди руските търговци да намерят нови пазари, съобщава Ройтерс, цитирайки пазарни източници и данни на Refinitiv Eikon.

Според данни на Refinitiv, два товара, натоварени през април в руското балтийско пристанище Приморск с около 73 000 тона дизел, са били насочени към пристанището Гуаякан в Чили.

Откакто ембаргото на ЕС върху вноса на петролни продукти от руски произход влезе в сила през февруари, Русия пренасочи доставките си на дизелово гориво по море към Азия, Африка, Близкия изток и все повече към Латинска Америка.

През периода януари - април Русия е изнесла за страните от Латинска и Южна Америка около 1,5 милиона тона дизелово гориво, главно за Бразилия, след като през цялата 2022 г. изнесе в тази посока едва 211 000 тона, показват данните на Refinitiv.

Руският дизел печели пазарен дял от Съединените щати, които традиционно представляват по-голямата част от вноса на дизел в Бразилия, която купува около 30% от своя дизел от чужбина.

Като част от западните санкии, групата Г-7, Европейският съюз и Австралия поставиха таван на цените от 100 долара за барел за руски петролни продукти, които се търгуват с премия спрямо суровия петрол, главно на дизела, и тавана от 45 долара за барел за продукти, които се търгуват с отстъпка, като мазут и нафта.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна