Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на инфлацията в САЩ през април до двегодишно дъно от 4,9%

Данните засилват очакванията за пауза в повишаването на лихвите на Фед през юни

Годишната инфлация в Съединените щати се забави през април до 4,9% от 5,0% през март, отбелязвайки отслабване за десети пореден месец до най-ниско ниво от април 2021 г., показват последни данни на Бюрото по трудова статистика. Осредните очаквания бяха за по-висока годишна инфлация от 5%.

Данните са сякаш доказателство, че Федералният резерв на САЩ е провел успешно битката си с високата инфлация, като поредно забавяне на инфлация засилва очакванията за пауза в цикъла на повишение на американските лихви на следващото заседание през юни.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през април с 0,4% спрямо март, когато нарасна с 0,1 на сто.

Графика на индекса на потребителските цени (CPI) на САЩ (на годишна база)


Продължава забавянето на годишния растеж при цените на храните (до 7,7% от 8,5% през март), докато енергийните цени се понижиха с 5,1% (след спад с 6,4% месец по-рано) главно поради поевтиняване на бензина с 12,2% и на мазута (с 20,2%).

Освен това, разходите за подслон, които представляват над 30% от общата кошница на индекса на потребителските цени (CPI), се забавиха през април за първи път от две години насам до 8,1% от 8,2% месец по-рано. Разходите за подслон включват ипотечни плащания, данъци върху собствеността и такси за етажна собственост, заедно с разходите за електричество, топлина, вода и други общински услуги.

В същото време цените на употребяваните автомобили и камиони отново се понижиха (спад с 6,6% след понижение с 11,6% през март).

Основният индекс на потребителските цени, който изключва храната и енергията, пък се повиши през април с 5,5% на годишна база, регистрирайки лек спад от увеличение 5,6% през март. На месечна база основната инфлация нарасна през април с 0,4% спрямо март, когато също се повиши с 0,4 на сто.

Доводите Фед да сложи край на кампанията си за повишаване на лихвите станаха малко по-силни след доклада за забавяне на инфлацията през април до двегодишно дъно.

Фючърсите, обвързани с основния лихвен процент на Фед, се повишиха след днешния доклад и вече отразяват на почти 90% вероятността централната банка на САЩ да остави основния си лихвен диапазон на ниво 5,0%-5,25% на заседанието на 13 и 14 юни. Точно преди данните за инфлацията тази вероятност се оценяваше на около 80%.

След данните за продължаващо забавяне на инфлацията фючърсите на американските фондови индекси реагираха с повишения, а доходността на държавните облигации се понижи.

Междувременно петролните фючърси ограничиха днешно първоначално поевтиняване с около и над 1% и след инфлационните данни вече се търгуват мало под вчерашните нива на затваряне.

Щатският долар пък поевтинява слабо спрямо останалите водещи валути като еврото, британския паунд, японската йена, швейцарския франк, канадския, австралийския и новозеландския долари.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна