Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария държи активи на Руската централна банка за 7,4 млрд. франка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарските власти заявиха, че са блокирали активи на Руската централна банка за 7,4 млрд. франка (около 8,3 млрд. щатски долара). Сумата представлява всички резерви и активи на централната банка на Русия, отчетени в Швейцария до момента, и тези средства са били замразени, посочват от швейцарското правителството, съобщава агенция Блумбърг.

Това не трябва да се бърка със замразените в Швейцария активи на стойност 7,5 млрд. франка, които принадлежат на санкционирани руснаци или руски компании, се казва още в изявлението.

В целия ЕС продължават разговорите дали активите на Руската централна банка, държани в чужбина, трябва да бъдат окончателно конфискувани и използвани за възстановяването на Украйна.

Докато швейцарските служители преди това звучаха относително хладно по отношение на идеята, в сряда правителството заяви, че тези дискусии продължават и се следят "отблизо".

Според руската агенция РИА Новости, говорителят на швейцарския държавен секретариат по икономическите въпроси Фабиан Майенфиш е отбеляза, че е "теоретично възможно" да се използват замразените в страната активи на Руската централна банка за възстановяване на Украйна.

Той обаче добави, че към момента все още нищо не е решено и че дискусиите по въпроса са открити.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна