Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с близо 2% след ръст на американските складови запаси

Петролните фючърси поевтиняват с близо 2% след ръст на американските складови запаси на суров петрол с 3 млн. барела през последната седмица.

Според Енергийната информационната администрация на САЩ (EIA), складовите петролни запаси се увеличиха през седмицата до 5-и май с 2,951 мн. барела до 462,6 млн. барела (най-силен ръст от 11 седмици насам) след спад с 1,3 млн. барела седмица по-рано. Това означава, че складовите петролни запаси в САЩ са с едва 1% под тяхното осреднено ниво през последните пет години.

Снощи Американският петролен институт (API) също отчете рът на складовите запаси на суров петрол с 3,62 млн. барела.

Силното повишаване на складовите петролни запаси подсилва опасенията, че забавянето на растежа американската и на световната икономика ще доведе до намалено търсене на важната енергийна суровина.

След данните на EIA фючърсите на петрола Брент поевтиняват с 1,95% към и дори под 76 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,75% към 72.40 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Това е първото по-сериозно поевтиняване на петрола на световните пазари след растежа през предходните четири поредни сесии на търговия.

Вчера петролът първоначално поевтиня, но в края на търговията отново поскъпна, след като администрацията на президента на САЩ - Джо Байдън заяви, че анулира около 140 милиона барела от предварително заложените продажби на суров петрол от Стратегическия петролен резерв и вместо това ще закупи суров петрол, за да попълни резервите по-късно тази година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна