Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка вдигна основния си лихвен процент с 25 пункта до 4,5%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската централна банка вдигна основния си лихвен процент до 4,50 на сто. Банката прогнозира ,че британската икономика ще избегне рецесията тази година.

АЦБ повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта за 12-ти пореден път, за да обуздае покачващите се цени. От банката обаче признаха, че ще отнеме по-дълго време за спадане на инфлацията, тъй като цените на храните продължават да са високи.

Увеличаването на лихвените проценти означава по-високи плащания по ипотечните кредити и други заеми, но е добра новина за спестяванията. Перспективите обаче са доста по-добри от предишната мрачна прогноза на банката миналия ноември, когато тя заяви, че Великобритания ще навлезе в най-дългата рецесия в историята си в продължение на две години.

Официалните данни за представянето на икономиката на Великобритания за първите три месеца на тази година ще бъдат публикувани в петък.

Падащите цени на енергията, както и мерките в помощ на бизнеса и домакинствата, обявени в бюджета миналия месец, накараха банката да промени прогнозите си.

В последните си насоки банката прогнозира, че БВП на Обединеното кралство ще остане стабилен през първата половина на тази година, като добави, че икономическата активност е била по-малко слаба от очакваното през февруари. Въпреки това банката очаква пазарът на труда да остане по-затегнат в сравнение с февруари.

Ценовата инфлация при храните вероятно ще се понижи по-бавно от очакваното. Централната банка очаква инфлацията да бъде 3,38% в рамките на година и вижда тя да се понижи до 2% в рамките на три години.

"Ако има доказателства за по-постоянен натиск, тогава ще е необходимо допълнително затягане на паричната политика (повишаване на лихвите)", заключава АЦБ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна