Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На дискусионен форум на 15 май обсъждат

Близко ли е зеленото бъдеще на България

Снимка: move.bg

Фундаментални въпроси, свързани със зеленото бъдеще на България, ще бъдат обсъждани на специално събитие на 15 май, понеделник, от 18:30 часа в Дома на Move.bg.

Освен организацията домакин, в събитието ще участват и другите представители на Коалиция „За Зелен рестарт” - WWF България, „Грийнпийс”-България и „Институт Кръгова икономика”.

„Виждаме ефектите от климатичната криза, които изискват спешни мерки на всички равнища – в личните ни избори, в това, как управляваме икономиката ни, какви политики въвежда държавата ни, за да се осигури адаптация към променящата се среда. През последните 3 години дейността ни се водеше именно от тези идеи“, изтъкна пред БНР-Радио София Саша Безуханова, основател на move.bg и инициатор на Коалиция „За зелен рестарт“.

По думите ѝ предизвикателствата са възможност да преразгледаме начина ни на живот, да преосмислим бизнесите ни, да въведем иновации за енергийна независимост, механизми за подкрепа на био базираната икономика, за опазване на природните ресурси.

„Лобираме да се развиват енергийни общности, кооперативи. Българската икономика е 3,5 пъти по ресурсоемка от средноевропейската. Предприятията се нуждаят от енергийна ефективност. Нужно е разбиране и въвеждане на мерки“, допълни Безуханова.

На форума на 15 май се предвидени теми като:

  • Рестарт: ролята на общностите - Балин Балинов, координатор на кампания “Енергийни решения” в “Грийнпийс” – България;
  • Рестарт: ролята на образованието - Костадин Андонов, ръководител на “Младежка ангажираност и иновации” във WWF България;
  • Рестарт: ролята на бизнеса - Саша Безуханова;
  • Рестарт: ролята на сътрудничеството - Асен Ненов, съпредседател на “Институт Кръгова икономика”.

Всеки от нас може да даде своя принос, но има и законодателна работа, която може да помогне за зеленото бъдеще на България, смята още Саша Безуханова.

С нея разговаря Невена Николова.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна