Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовни измерения

"Агнес, жената на Уил" от Нина Мазур, неделя, 14 май, от 16 часа

Снимка: salzaismyah.bg

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа, предлага странна авторска гледна точка към съпругата на Шекспир, различна от досегашните представи за битовата, неразбираща таланта му спътница в живота.

Според Нина Мазур тя е била много красива жена, от заможно семейство и в първите години от брака си двамата са били много щастливи. Но тя е омъжена за гений и пред нея стоят предизвикателствата на гениалността му. Нина Мазур представя сложен образ на Агнес, многообразен, разкъсван от противоречия, на кръстопът между личното щастие и творческата слава на отсъстващия си съпруг.

Анна Петрова е в ролята на Агнес, жената на Уил. Изпълнението ѝ е мощно, нюансирано, многопластово. Постановката е на Невена Митева, която знае защо поставя този моноспектакъл и какво иска да каже с него. А именно: любовта. Любовта в цялата ѝ сложност и в поредните ѝ измерения, обрисувани от Нина Мазур.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени