Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Размяна на детски играчки, книжки и настолни игри ще се проведе във Варна

Снимка: Академия за рециклиращо изкуство

С идеята за нулев отпадък, опазване на околната среда и спестяване на излишни разходи, във Варна за пореден път ще се проведе традиционната вече размяна на детски играчки, книжки и настолни игри. Това съобщи за Радио Варна организаторът на проявата Наталия Николова, създател на Академия за рециклиращо изкуство.

Тази година размяната ще се проведе на ново място, ще е за по-дълго време и ще има нов регламент, подчерта тя.

Новото пространство се намира на ул. „Иван Вазов“ №2 в Трийхаус , познато на много варненци като мястото за споделено четене на детски книжки. Размяната ще се проведе от 19 май до 1 юни, тъй като е и по повод Деня на детето. Работното време ще е от 10.30 до 16.30 часа през делничните дни, а в събота от 11.00 до 13.00 часа, като неделя е почивен ден.

Според новия регламент, ако желаете да се сдобиете с нова играчка ще трябва да носите друга в замяна. Същото ще е и за книжките и настолните игри. Целта е да има за всеки от всичко, обясни Наталия Николова. Обикновено най-много хората носят детски играчки, по-малко са книжките и настолните игри. Важно условие е играчките да са здрави, а книжките запазени.

По време на размяната посетителите ще могат да се сдобият и с наръчника „Как да правим изкуство от отпадъци?“, в който има полезни съвети за това как да претворите излишните вещи в нестандартно изкуство, подходящо за интериора у дома. В допълнение Наталия създаде и над 10 видеа youtube канала на асоциацията с практични съвети за рециклиране на отпадъци.

Много често след като размяната свърши остават играчки и книжки, каза още Наталия. Всяка година ги даряваме на деца в нужда от социални домове или рискови групи. Тази година приемат предложения къде могат да дарят, допълни още тя.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!