Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от най-големите производители на автомобили в света зове Лондон за предоговаряне на сделката за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от най-големите производители на автомобили в света Stellantis призова британското правителството да предоговори част от сделката за Брекзит или рискува да загуби части от автомобилната си индустрия.

Концернът Stellantis, който произвежда Vauxhall, Peugeot, Citroen и Fiat, се бе ангажирал да прави електрически превозни средства във Великобритания. Сега обаче от автомобилостроителя заявиха, че вече не са в състояние да посрещат търговските правила на Brexit за това откъде се доставят частите.

Stellantis призова британското правителство да постигне споразумение с ЕС за запазване на досегашните правилата до 2027 година. Освен това компанията иска преразглеждане на договореностите за производство на части в Сърбия и Мароко.

Само преди две години четвъртият по големина производител на автомобили в света бе заявил, че бъдещето на заводите му в Елсмиър Порт и Лутън е сигурно.

В отговор на разследване в Камарата на общините за производството на електромобили, компанията заяви, че инвестициите ѝ в Обединеното кралство се основават на спазването на строгите условия по сделката за свободна търговия след Брекзит. Тези правила гласят, че от следващата година 45% от стойността на автомобила трябва да произхожда от Великобритания или ЕС, за да отговаря на условията за търговия без тарифи. Stellantis обяви, че "сега не е в състояние да изпълни тези правила за произход" след скока на разходите за суровини по време на пандемията и енергийната криза.

"Ако правителството не може да постигне споразумение за запазване на правилата до 2027 година, от следващата година търговията на Обединеното кралство и ЕС ще бъде обект на 10% тарифи, а това ще направи вътрешното производство и износа неконкурентноспособни в сравнение с Япония и Южна Корея", се казва в съобщението на концерна.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!