Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първия тур Ердоган печели 49,52%, Кълъчдароглу е с 44,88%, Оган - 5,17%

Президентът на Турция Ердоган се обърна към младежите в навечерието на решаващия втори тур на изборите

След парламентарните избори в неделя представителството на жените в турския парламент ще бъде най-високото в историята

Турският президент Ердоган поздравява поддръжниците си преди да гласува на общите избори в Истанбул, 14 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Туитър президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се обърна към младежите в навечерието на решаващия втори тур на изборите, като им благодари и посочи, че разчита на тяхната подкрепа:  "Благодаря на всеки един от вас, че защитихте волята си, че отразявате свободно избора си пред избирателните урни, че подкрепяте нашата демокрация. С това отношение, което е пример за младежта на целия свят, вие за пореден път показахте колко права е нашата нация да ви се довери. Гордея се".

И още: "Моля ви, не позволявайте на никого да застава между вас и мечтите ви, да ви плаши, да ви плаши, да инжектира собствената си отрова във вас...
Заедно ще решаваме проблемите си, заедно ще преодоляваме трудностите. Заедно ще споделяме скърбите си и заедно ще се радваме на успехите си. Надяваме се, че отново ще видим по-добри дни заедно с вас. Разчитам на силната ви подкрепа на 28 май.

Неговият съперник Кълъчдароглу също отправи подобен призив към турските младежи, като по-рано в понеделник в поредица от туитове даде уверения, че ще "облекчи тревогите им".

"Докато ние спорим, те вече са се обединили срещу вас. Сега нека да видим какво имаме в ръцете си в края на деня. Бездънна тъмнина... Имаме 12 дни, за да се измъкнем от този тунел", заяви той.

За настоящия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган са гласували 49,52% от имащите право на глас 64 190 651 турски граждани, става ясно от окончателните резултати на проведените на 14 май президентски и парламентарни избори. Основният му опонент Кемал Кълъчдароглу получава 44,88% от гласовете на избирателите. Резултатите са публикувани от Висшия избирателен съвет. Това съобщава БГНЕС, като цитира местните медии.

На трето място е кандидатът на алианса АТА Синан Оган, който печели 5,17%. Мухарем Индже, който се отказа от надпреварата дни преди вота, събира 0,43 % от гласовете. Вотът за Индже се отчита, тъй като името му остана вписано в бюлетините, включително и в тези, които вече бяха подадени в чужбина преди обявяването на оттеглянето му.

Тъй като нито един от кандидатите не си е осигурил необходимото мнозинство на президентските избори, на 28 май на балотаж един срещу друг ще се изправят двамата основни опоненти Ердоган и Кълъчдароглу, обяви председателят на Съвета Ахмет Йенер.

Що се отнася до парламентарните избори, които се проведоха едновременно с президентските, Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган спечели 35,61%. Коалицията на президента Реджеп Ердоган Народен алианс води с общо 49,47 % Това се равнява на 323 места в 600-местния парламент, като на ПСР се полагат 268 места.

Опозиционният Национален алианс е на второ място с 35,02% и получава 212 депутатски места, от които Народнорепубликанската партия на Кемал Кълъчдароглу има 169 места. Партията на доброто, която е част от алианса, има 44 места (9,69%).

Алиансът "Труд и свобода", който се състои от Зелената лява партия (ЗЛП) и Работническата партия на Турция (РПТ), печели 10,55% от вота на гласоподавателите и получава общо 65 места в парламента.Сто двадесет и една жени са били избрани за народни представители в новия парламент на Турция на изборите на 14 май, съобщава Анадолската агенция. Това е най-големият брой жени депутати в историята на турския парламент, отбелязва агенцията.

Представителството на жените е нараснало от 17,1 процента от броя на депутатите в 600-членния Меджлис на 20,1 процента след последните парламентарни избори.

От Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в новия турски парламент ще има 50 жени. 31 народни представителки ще има от Народнорепубликанската партия и 30 от Зелената лява партия, шест депутатки ще има Добра партия, три – Партията на националистическото действие, а една народна представителка е от Турската работническа партия, съобщава "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

Най-младите членове на новия парламент също са жени – 25-годишната Зехранур Айдемир и 27-годишната Румейса Кадак от ПСР.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна