Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В програмата на One Dance Week

Гоголевият роман-поема "Мъртви души", разказан в танц

Сцена от „Мъртви души“

Организацията за съвременно изкуство и култура „36 маймуни“, подготвя танцов спектакъл с кауза, чиято премиера ще се състои в Пловдив и София, в рамките на започналия вече най-голям форум за съвременен танц One Dance Week.
Спектакълът „Мъртви души“ е вдъхновен от едноименния роман на Н.В.Гогол и актуалното въздействие на военните събития в Украйна.

За неговия успех са се погрижили и от РЦСИ „Топлоцентрала и НФ "Култура". Как точно ще се случи този невероятен танцов пърформанс пред БНР-Радио София разказа Гергана Димитрова, която е автор, режисьор, драматург и хореограф на спектакъла.

„Мъртви души“ е последната продукция на „36 маймуни“ и всъщност първата им танцова продукция. Ако романът на Гогол е отправната ни точка, то основната, вдъхновяваща част е от войната в Украйна, която е събитие, което ни разтресе. Много интересно приключение е тази продукция", разкри Димитрова и допълни, че движенческата партитура е съвместна работа между нея и Ангелина Гаврилова - хореограф от балет „Арабеск“, но работи и самостоятелно.

По думите ѝ, екипът е шарен и разнообразен. Участват 20 танцьори, които са и актьори, оперна певица, 8-годишната Ева - дете-професионалист, защото танцува съвременен танц, и едно прекрасно куче на име Роанда.

Спектакълът  също прелива от жанрово разнообразие – той ще бъде без думи, но ще съдържа театрална част, която е карнавална и включва съвременен цирк и оперно изпълнение на живо, поясни хореографът. Единственият текст в спектакъла ще бъде накрая, когато ще бъде прочетено документално писмо от времето, когато София е била бомбардирана, посочи още тя.


„Аз твърдя, че спектакълът е подходящ за деца - увери Гергана Димитрова () и допълни: Той е светъл, сериозен, задълбочен спектакъл, който обяснява нещо, което е важно и актуално и за което ние трябва да се замислим.“

Снимки: onedanceweek.com

Чуйте още  подробности в разговора на Яна Спиридонова в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна