Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Везенков: Досега направихме успешни стъпки, но шансовете са равни

Александър Везенков
Снимка: Olympiacos BC

Българският национал Александър Везенков се подготвя със своя Олимпиакос за Финалната четворка на баскетболната Евролига и полуфиналния сблъсък с Монако, който е в петък от 18 часа наше време.

В интервю за специализираното издание basketnews.com, Везенков се върна към миналогодишните полуфинали, когато Олимпиакос отстъпи пред бъдещия шампион Анадолу Ефес в Белград.

„Изиграх най-лошия си мач в най-лошия момент. Това оставя горчивина, но година по-късно вече не изпитвам такава. В баскетбола трябва да имаш къса памет, да продължиш да работиш и да знаеш, че усилията ти в един момент ще бъдат възнаградени“, коментира баскетболистът.

„През този сезон имахме трудни мачове, но в отбора се чувстваме близки и създадохме страхотна химия. Отиваме на Финалната четворка в Каунас по-добре подготвени. Ще видим дали ще успеем или не. Досега направихме успешни стъпки и постигнахме две от целите си – да завършим първи в редовния сезон и да се класираме за полуфиналите. Борим се през целия сезон и си поставяхме краткосрочни цели, които изпълнихме. Независимо, че е клише, шансовете на всички отбори са 50:50. Няма значение какво се е случило в редовния сезон, защото сега говорим за един мач. Тимът на Монако има всичко – талант в нападение, енергия и атлетизъм. Но ние сме готови“, каза Александър Везенков.

Българинът сподели мнението си и за селектирания Идеален тим на сезона, в който попадна и самият той. „Имам някои въпроси. Например как може Майк Джеймс и Уейд Болдуин да не са в петицата? Не знам как гласуват хората. Не казвам, че останалите момчета не заслужават, но когато се избират само петима, трябва да има някакви критерии“, добави Везенков.

„Всяко лято си поставям целта да стана по-добър. Дали успяваш е резултат от много фактори, но прогресът на отбора и фактът, че сме във Финалната четворка на Евролигата за втори пореден сезон, играе важна роля“, заяви още Везенков, а по темата за НБА, той коментира:

„НБА е напълно различна лига от Европа. Там има много повече пространства, отколкото тук. Всеки има различна представа за това как един баскетболист може да бъде ефективен в Европа и в НБА. За да стигна до тук на мен ми бяха необходими работа, разбиране, възможности от треньорите ми, а също и късмет. Един мач, един изстрел или една ситуация могат да променят съдбата ти, така че късметът означава да бъдеш подготвен да се възползваш от възможността.“


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени