Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън: САЩ ще търсят отговорност за атаките в Нигерия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар Антъни Блинкън обеща, че Съединените щати ще подведат под отговорност извършителите на смъртоносното нападение срещу американски конвой в Нигерия, предаде АФП.

"Осъждаме по най-категоричен начин това нападение. Ще работим в тясно сътрудничество с колегите си от нигерийските правоприлагащи органи, за да изправим отговорните пред правосъдието", заяви Блинкен.

Блинкънн, потвърждавайки сведенията на нигерийската полиция, заяви, че при нападението в югоизточния щат Анамбра са загинали "най-малко" четирима души.

В конвоя от два автомобила са пътували девет души, всички нигерийци - петима работещи за правителството на САЩ и четирима полицейски служители.

Блинкън заяви, че конвоят е пътувал, за да подготви посещение на финансиран от САЩ проект за реакция при наводнения.

"Все още не знаем мотива за нападението, но засега нямаме индикации, че то е било насочено конкретно срещу" посолството, каза той.

Поздравявайки ролята на местните служители, Блинкънн заяви: "Изразяваме най-искрените си съболезнования на семействата на загиналите при нападението и се ангажираме да направим всичко възможно за безопасното спасяване на онези, които остават в неизвестност."
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна