Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групите на Мондиал 2026 ще бъдат на регионален принцип

Логото и девиза на Мондиал 2026 в САЩ, Канада и Мексико.
Снимка: БТА

Групите в първия етап на световното първенство по футбол през 2026 година, което ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, ще бъдат на регионален принцип, за да се избегнат дългите пътувания, разкри президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Това ще бъде първият Мондиал, който се организира в три различни страни, и първият, който ще приеме 48 отбора (досега броят бе 32).

"Предизвикателството ще бъде логистиката", призна Инфантино, който бе в Лос Анджелис, за да представи официалното лого. "Големите разстояниея, часовите разлики, климатичните различия също - височината на Мексико, морското равнище на другите страни", коментира той.

"За нас е важно да създадем добра среда, за да бъдат отборите и феновете поставени в най-добрите възможни условия", каза още шефът на световния футбол.

"Това означава, че не трябва да се пътува дълго - поне в началото. Ще създадем групи, където ще бъдат базирани отбори според жребия", обеща Инфантино.

"Това беше голямото предимство на Световното първенство в Катар, където всеки играч бе час след мача в леглото си. През 2026 ще има пътуване, но ние ще координираме това и ще създадем най-доброто за отборите", обеща президентът.

Джани Инфантино каза още, че е оптимист, че ще се стигне до сделка за телевизионните права на Световното първенство по футбол за жени за пет европейски страни - Франция, Германия, Италия, Испания и Англия. Първенството ще се проведе след два месеца в Австралия и Нова Зеландия.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени