Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка е в нова програма на Кан за продуценти на късометражни ленти

Снимка: cinemadedemain.festival-cannes.com

Българката Невена Семова (Attic films, България, Fat cat film, Estonia) е една от 10-мата изгряващи продуценти, избрани за участие в програмата "Ню продюсърс руум" (New Producers Room) по време на 76-ия филмовия фестивал в Кан 2023 г.

Като независим продуцент с международен опит, тя е решена да продължи да работи в мултикултурни екипи и по проекти, които залагат на потенциала на силния разказ и играят по границата на поетичния и магическия реализъм.

През последните 2 години Невена създава 4 късометражни филма, хибриден спектакъл, комбиниращ виртуална реалност и театър, телевизионен документален филм и музикален видеоклип в Естония, където завършва магистърската си степен по филмово студентски филм на EDIFF (Великобритания), а премиерата на най-новия к филм "Unfamiliars" предстои на фестивала "В двореца" на 14 Юни 2023 г., последван от прожекции в рамките на "Златен Феми" в България, FEST в Португалия и фестивала в Лулеа, Швеция.

„Още не съм срещнала Катрин Деньов или Джони Деп, но градът вибрира. Срещаме се с потенциални партньори от цяла Европа - разказа от Кан Невена Семова пред БНР-Радио София. - „New Producers Room“ поставя на фокус късометражното кино. Програмата е млада и тепърва ще се развива, надявам се да виждаме в нея още български продуценти.“

Тя препоръча Kinoeyes - The European Movie Masters (EMJMD) като възможност и на други млади творци да продължат образованието си, да пътуват и да работят на европейско ниво.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна