Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Христов: Цялото оборудване в АЕЦ "Белене" е в добро състояние и е годно за експлоатация

Снимка: Латинка Светозарова

Цялото оборудване в АЕЦ "Белене" е в добро състояние и е годно за експлоатация, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира площадката и оборудването.

След проверката министър Румен Христов каза какво трябва оттук нататък:

"Оборудване за над един милиард стои на площадката. Поддръжката му в такова перфектно състояние, която е милиони на година, е значителен актив, който е значителен и като вложени средства и стратегически важен за страната. Това ще бъде включено и в обема на предпроектното проучване, за да може да се направи пълен анализ какво може да се изгради със съществуващото оборудване и дали бихме имали някаква зависимост от руските компании в бъдеще при изграждането и при експлоатацията, така че да направим оценка на всички рискове, включително и геополитически".

"Преговаряме с френската компания и този анализ ще отнеме 8 - 10 месеца, така че началото на следващата година да имаме отговор на всички тези наболели въпроси, защото смятам, че е крайно време да направим някаква крачка напред - крачка към вземане на финално решение какво трябва да бъде направено с площадката и съществуващото оборудване", посочи още министър Христов.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна