Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Попова e новата Царица роза на Казанлък

Снимка: Община Казанлък

Казанлък избра своята 55-та Царица роза. С това беше поставено начало и на юбилейните 120-ти празници на розата. Короната тази година заслужи Кристина Попова от ППМГ “Никола Обрешков“.

Общо 23 абитуриентки от Града на розите се състезаваха за титлата "Царица Роза - 2023"  Конкурсната програма се състоеше от три тура. А момичетата трябваше да преминат и през още един важен житейски момент, като се явят и на матура в петък сутрин.

В първия тур на церемонията в дома на културата „Арсенал“ участничките демонстрираха танцови умения. Във втория момичетата дефилираха в народни носии, но характерни за побратимените градове на Казанлък от Европа, Азия и Африка, а в третия се появиха във впечатляващи официални тоалети, повечето, от които те ще носят и на предстоящите им абитуриентски балове.


Едно от популярните имена в съвременната българска музика Светла Иванова, самата тя от Казанлък, заедно с поп изпълнителя Дамян Попов бяха водещи на конкурса и взеха специално участие със свои изпълнения в програмата.

Жури с традиционното участие на представител на японското посолство, избра победителката и двете й подгласнички – Нона Ангелова и Дебора Маркова.

В журито бяха и две предишни носителки на царската корона, включително миналогодишната победителка Белослава Желева.

Новата Царица Роза ще представлява Казанлък и България в града - Фукуяма, префектура Хирошима на местния Празник на розата. Такаюки Шинозава от японското посолство у нас връчи на победителката лично билетите за Страната на изгряващото слънце. Кристина Попова получи и билет за Шанхай, където ще представя България на световно изложение в китайския град.

Конкурсът “Царица роза” постави началото на юбилейното 120 -то издание на Празниците на розата в Казанлък. А по думите на кмета на общината Галина Стоянова това е празник и на красотата и на традициите и на аромата и припомни, че предстои богата програма.

Всяка една от младите дами, участнички в конкурса е избрала и своя благотворителна кауза, която да изпълнява в битката за короната, а и след спечелването й.

Много награди и искрените овации на публиката получиха 23-те момичета, престрашили се да се качат на сцената.

Билетите за спектакъла бяха свършили много преди конкурса, затова за жителите и гостите на града беше издигната сцена на площад „Севтополис“, където въпреки дъждовното време се стекоха много почитатели на конкурса. Пак там бяха представени в целия си блясък новите короновани рози на Казанлък.

С церемонията по коронясване на Царица Роза 2023 120-те Празници на розата в Казанлък навлизат в своята кулминация, която ще бъде на 4 юни с празничното дефиле в центъра на града. За тазгодишния юбилеен фестивал се очакват хиляди гости от цял свят, а за събитието за първи път маратонци ще пренесат олимпийския огън от Гърция до сърцето на Розовата долина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна