Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийска премиера на филма "Слънчев бряг: Експрес към Ада"

Тази вечер в София ще се състои премиерата на документалния филм "Слънчев бряг: Експрес към Ада", който разказва за най-зловещия концлагер по времето на комунизма. Филмът е създаден в партньорство с община Ловеч, а режисьор е Степан Поляков.

Тази вечер в столичния кинокомплекс G8 ще бъде представена премиерата на документалния филм "Слънчев бряг: Експрес към Ада", който разказва най-зловещия концлагер от времето на комунистическа България.

Филмът е създаден  в партньорство с Община Ловеч, а режисьор е Степан Поляков.

Документалната лента разказва за най-зловещия концентрационен комунистически лагер в Източна Европа, изграден за часове през 1959 г. край Ловеч и функционирал до март 1962 г.

През него без съд и присъда преминават неустановен брой противници на комунистическата власт. За разлика от останалите концлагери "Слънчев бряг", както с горчива ирония е кръстен от лагеристите, не е заведен към нито едно ведомство.

Лагеристите  са били подлагани на непосилен труд, зверства и лишения, а десетки умират на каменната кариера. Екипът на филма разкрива изключително мрачни свидетелства и уникални архивни кадри. 

Главните образи в сюжета са легендарният световноизвестен цигулар Александър Николов – Сладура, много популярната тогава актриса Надя Илкова. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени