Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сънди таймс": Приключи бумът на милиардерите

Кои са най-богатите хора на Острова

Кризата не подмина и премиера Риши Сунак

Гопи Хиндуджа
Снимка: Ройтерс

Вестник "Сънди таймс" публикува традиционния си годишен списък с най-богатите хора в Обединеното кралство. Той се оглавява от Гопи Хиндуджа и семейството му с 35 милиарда паунда, но за първи път след финансовата криза през 2007-2008 година се наблюдава спад в броя на милиардерите.

В списъка на "Сънди таймс" за най-богатите хора през 2023 година попадат кралят и католически свещеник, двама търговци на скрап, столетник и бивша организаторка на чаени партита, но голямата новина е че свърши бумът на милиардерите, коментира изданието. Защото общият брой на милиардерите е 171 или с шест по-малко от предходната година. Богатството на британските милиардери се е увеличило да близо 684 милиарда, което е с около 31 милиарда повече, отколкото миналата година, но в момент на двуцифрена инфлация това увеличение от 4,5% представлява спад в реално изражение.

Списъкът тази година се оглавява от Гопи Хиндуджа с 35 милиарда паунда. Роденият в Индия Гопи след смъртта на по-големия му брат Шри оглавява със семейството си голям конгломерат, занимаващ се с пъстра гама от дейности като производство, финанси, енергетика, информационни технологии и недвижимо имущество. Той е следван от сър Джим Ратклиф с близо 30 милиарда паунда.

Израсналият в общинско жилище и уволнен от първата си работа след три дни Ратклиф сега е собственик на енергийния гигант "Инеос". Той е един от претендентите да закупи Манчестър Юнайтед.

Третото място се полага на сър Леонард Блаватник с около 29 милиарда – собственик на Warner Music Group, музикалната услуга Deezer и спортната стрийминг платформа DAZN. Прави впечатление, че от новия списък са отпаднали доста богаташи с руски корени, заемали доста челни места в списъци от предишни години. А иначе кризата не е подминала дори премиера Риши Сунак и съпругата му Акшата Мурти, които са загубили 201 милиона за 12 месеца.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!