Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ в Европа поевтинява под 30 евро за мегаватчас

Снимка: Ройтерс

Природният газ в Европа поевтинява в началото на търговията в понеделник под 30 евро за мегаватчас в резултат на изобилните доставки на втечнено синьо гориво, намаленото потребление, слабото търсене от Азия, мекото време и  по-силното енергийно производство от възобновяеми източници.

Към 11.00 часа фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват в рамките на деня с близо 3% към 29,30 евро за мегаватчас, като за кратко дори беше достигнато ценово дъно от 28,90 евро - най-ниско ценово ниво от юни 2021 г.

Днешният ценови спад следва поевтиняването на природния газ през миналата седмица с близо 8% и с цели 60% от началото на годината.

Въпреки низходящия тренд обаче, съществуващата възможност за необичайни горещи вълни и условия на засушаване през лятото, заедно с възобновяването на търсенето на втечнен природен газ в Азия, да окажат възходящ натиск върху цените през следващите няколко седмици и месеци.

Междувременно лидерите на Г-7 заявиха, че допълнителните инвестиции в газовия сектор могат да бъдат подходящи като временна мярка за ускоряване на постепенното премахване на зависимостта от руската енергия.

Гтрафика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна